top of page

Oljenje

Za finalno obdelavo poleg lakov uporabljamo tudi olja. V zadnjem času je uporaba olja kot končne zaščite v trendu. Predvsem zaradi dejstva, da ljudje z oljem lahko tudi sami popravijo morebitne poškodbe na lesu, lažje je pohištvo tudi obnavljati, ne gre pa spregledati tudi eko ozaveščenosti ljudi.

V našem podjetju uporabljamo rustikalno olje, ki je mešanica lanenega, tungovega olja in olj citrusov. Reagira s čreslovino v lesu, zato les potemni oziroma poudari barvne odtenke masivnega lesa. Tako naredi zelo lep izgled samega pohištva. Pohištvo naoljeno z rustikalnim oljem omogoča, da z dotikom čutimo strukturo lesa. Slabost tega olja je edino, da je potrebno oljenje obnavljati, vendar to lahko stranka stori tudi sama.

Drugo olje, ki ga uporabljamo, je parketno olje, ki je mešanica različnih olj, mineralov in voska. Ker naredi film na pohištvu, sicer površino pohištva naredi svilnato, vendar pa imamo zato ob dotiku občutek »plastičnega pohištva«. Parketno olje je zelo odporno na obrabo, z leti ne rumeni in ga ni potrebno stalno obnavljati.

bottom of page