top of page
  • Janez Gostiša

Dizajn, les in olje


Vrhniška zbornica sprejema nove člane. Med njimi je vse več mladih podjetnikov, tudi takšnih, ki so se z delom že uveljavili na trgu in so za svoje delo prejeli priznanja. Med njimi je podjetje Mizarstvo AMEK d.o.o.. Z njegovim direktorjem, Markom Đalićem se je pogovarjal urednik.

G. Đalić, kako dolgo že posluje podjetje in kako je nastalo?

Podjetje sva ustanovila z ženo leta 2014. Pred tem sva že oba delala pri mojem očetu, ki je v isti dejavnosti kot samostojni podjetnik posloval že od leta 1991. Oče se je letos poleti upokojil. Naše podjetje je torej družinsko z dolgoletno tradicijo. V ponos nam je, da je vodenje podjetja prevzela naslednja generacija, ki dela naprej s polno odgovornostjo, ki ji je bila zaupana. Sam sem po izobrazbi diplomirani inženir lesarstva.

Ukvarjate se z mizarstvom. Kaj izdelujete?

Naš proizvodni program je zelo obširen. Izdelujemo tako kuhinje, jedilne mize, stole, dnevne sobe, tv-omarice kot tudi notranja in zunanja vrata, stopnice, kopalniško pohištvo, spalnice in otroške sobe. Lotimo se tudi zunanjih pergol, ograj in fasadnega opaža. Načrtovanje in izdelava pohištva nam je v velik izziv. Vsaki stranki se posvetimo individualno, upoštevamo predloge in skupaj ustvarimo pohištvo, ki navdušuje, obenem pa je tudi funkcionalno. Pohištvo več ali manj izdelujemo za znanega kupca, nekaj pa tudi za uveljavljena svetovna podjetja.

Materiali in površinska obdelava so različni?

Vse bolj se uveljavljajo izdelki iz masivnega lesa. Ena naših posebnosti so izdelki iz masivnega hrasta naravnega videza, torej vsemi grčami in »napakami«, kakršne v lesu so. Tehnološka obdelava pa je takšna, da se grče kompaktne in se les okrog njih ne krči.

Da to dosežemo, sami sušimo deske. Hrastove kupujemo na Dolenjskem, smrekove, češnjeve, bukove in druge pa od bližnjih kmetov , ki hlodovino razrežejo že sami. Drugi pogoj za je površinska obdelava takšnega lesa. Izdelke zaščitimo z olji.

Uporabniki bolj poznamo izdelke, površinsko obdelane z laki in lazurami. Kako pa izberete pravi premaz?

Delikatno je predvsem masivno pohištvo premazano z oljem. Vendar preizkušamo olja različnih proizvajalcev, pomembno nam je, da je premaz odporen na vodo, vino, kreme, itd. Poskrbimo pa tudi za to, da uporabnike poučimo, kako lahko sami odpravijo manjše poškodbe. Na naši novi spletni strani www.amek.si smo ravno v ta namen zbrali informacije o prednostih in slabostih tako različnih vrst masivnega lesa kot tudi drugih materialov primernih za izdelavo pohištva ter podroben opis vseh faz obdelave. Stranke si tako lahko že same ustvarijo nek vtis o materialih in finalnih premazih.

Kako najdete svoje mesto med mnogimi ponudniki, denimo, kuhinjskega pohištva?

Sodelujemo s priznanimi oblikovalci. Trenutno delamo z inovativnim oblikovalskim dvojcem iz studia Desnahemisfera. Naši izdelki so bili večkrat nagrajeni. Prejeli smo plaketo Večera, izdelki so se uvrstili med Top 10 na pohištvenem sejmu. Odlično je bila sprejeta multimedijska omarica Tramek, oblikovalca Dejana Kosa in pa luč Spirea. Proizvajalci pohištva smo moči združili z mladimi oblikovalci, uspeh ni izostal. Sami pa smo leta 2014 razvili jedilno mizo in stol, ki smo jo poimenovali Ella in predstavlja zelo uspešen produkt.

Omenjate sejemska priznanja. Pogosto razstavljate, se poslužujete tudi drugačnih prodajnih poti?

Priprava na sejemsko predstavitev je lahko tudi več mesečni projekt, ki se zaključi z nastopom na sejmu. Kot sem že omenil, je ključno sodelovanje z oblikovalci, ki pa ga še obogatimo s svojim znanjem in izkušnjami.

V zadnjih mesecih nam je bil fokus nova spletna stran, ki je s preteklimi projekti postala odlična zbirka referenc. Mislim, da so stranke v tem prepoznale nov nivo izdelave pohištva.

Kako skrbite za svoje zaposlene?

Od desetih nas je polovica družinskih članov, preostala polovica pa je pri nas že več let, nekateri od vajeništva. K nam prihajajo na prakso dijaki in študentje lesarskih smeri. Tiste, ki se izkažejo kot zainteresirani in pripravljeni delati pri nas, zaposlimo. Ko so zaposleni, skrbimo za njihovo nenehno izobraževanje. Če ne drugega, je delo s CNC strojem nenehna šola, sicer stroj ne more narediti tistega, kar bi sicer lahko. Enako je pri pripravi oziroma izbiri pravega lesa, lakiranju, tudi pri montaži je nenehno učenje potrebno. Veliko pozornosti namenimo tudi izobraževanju iz varnosti pri delu. Naš kolektiv je mlad, mi pa ciljamo na dolgoročno poslovanje podjetja, zato je skrb za zaposlene med našimi prioritetami.

G. Đalić, naj se vaša poslovna pot še naprej vzpenja.


280 views

Recent Posts

See All
bottom of page